Sportplaatjes sparen

Het zal niemand zijn ontgaan: na het afrekenen van de boodschappen vraagt de caissière vriendelijk: “Wilt u nog sportplaatjes? Voetbal of atletiek?” Die plaatjes zijn niet van internationale grootheden maar van onze eigen Boskoopse helden. Waar vorig jaar plakplaatjes verzameld werden van voetballers, volleyballers en gymnasten, kunnen dit jaar clubpaspoorten verzameld worden van de jongste mini tot de oudste trainer van Floreant en AV ’47.

Met een man als trainer en twee voetballende zonen zal ik heel wat bezoekjes aan de Hoogvliet moeten brengen. Want dit is wel heel erg leuk. De hele vereniging is op de foto gezet, een prachtig document voor nu en later. De eerste pakjes zijn al binnen en hoopvol maken we ze open. Helaas: geen familieleden, wel de buurjongen en een teamgenoot.

Ik weet het nog goed van vorig jaar. Met een schuin oog keek ik naar degene voor me bij de kassa. Misschien spaart hij geen plaatjes en mag ik ze? Maar helaas, dat zit er niet in. Iedereen spaart de plaatjes: voor zichzelf, voor familie, voor vrienden of voor de buren. Je ziet kennissen lopen met twee karren omdat ze een feestje hebben. De plaatjes hebben ze in hun tas gepropt, want die pasten niet meer in hun handen. Ik ga mijn weken na: geen feest, dan maar veel aanbiedingen kopen waar de plaatjes extra bij gegeven worden. En daarin ben ik niet de enige.

Op de vereniging ontstaat een levendige ruilhandel. Je ziet iedereen met stapeltjes dubbelen lopen en een blaadje met de nummers van wie ze nog nodig hebben. De senioren ruilen nog fanatieker dan de pupillen. En ook de moeders lopen rond met hun lijstjes.
De berichtjes van vriendinnen komen: ik heb je man, ruilen voor de mijne?

Op een gegeven moment zijn alle teams bijna compleet en sommige spelers blijken schaars.
We hebben geprobeerd om plaatjes te ruilen tegen aanbiedingen: “Heb jij die keeper? Ruilen tegen een flesje douchegel?” Het antwoord was meer dan duidelijk: “Alsjeblieft niet. Ik heb zelf een doos van dat spul. Die keeper kun je zo wel krijgen!”

Gelukkig duurt de actie een paar weken en kunnen we met elkaar driftig sparen en ruilen. Mocht u plaatjes over hebben waar u niets mee doet? Floreant en AV’47 zijn er blij mee. Dan kan er aan het eind van de actie voor gezorgd worden dat iedereen een compleet album heeft.

Deze column is op 2 mei 2014 verschenen op www.inBoskoop.nl

Eén gedachte op “Sportplaatjes sparen

  1. Brigitte

    Genieten van al die blije gezichten als je boodschappen hebt gedaan, je zou er bijna elke dag voor naar de winkel willen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.