En de winnaar is…

Zaterdag 13 mei werd de valentijnprijs uitgereikt in Ermelo. Zo lang als de valentijnprijs (en daarvoor het valentijngenootschap) bestaat, ga ik heel graag naar dit festival. Het is er heel gezellig met allemaal nederlandse feelgoodschrijvers en feelgood is mijn favoriete boekgenre.
De valentijnprijs wordt uitgereikt voor het beste feelgoodboek van het jaar. Daarnaast is er ook een schrijfwedstrijd, dit keer met thema ‘beachclub Valentijn’.
In december heb ik het verhaal ‘Samen sterk’ voor de schrijfwedstrijd geschreven onder pseudoniem Sofie de Groot. Alle verhalen worden onder pseudoniem gejureerd, zodat niemand bevooroordeeld kan worden.

Ik had een mailtje gekregen, top secret, dat mijn verhaal de ‘beachclub valentijn’ bundel had gehaald. Supertrots was ik daarop. Een week later kwam een mailtje om me voor te bereiden op de vragen op het podium. Ik mailde Kirstin, één van de organisatoren, met de onnozele vraag of alle schrijvers van de verhalenbundel deze mail hadden gekregen. Haar antwoord kwam al snel: ‘Nee, je zit bij de laatste drie!’
‘Neee!’
‘Jaaa!!!”
Daar was ik even stil van.
En dus: werk aan de winkel. Beschrijf jezelf in 5 kernwoorden. Hoe ongelooflijk moeilijk is dat. Toen ik het er met mijn buurvrouw over had, zei ze: ‘Ik vind je gewoon heel aardig.’ Maar zeg dat maar eens op een podium. Ik ben heel aardig.
Ook moest ik een alinea uit mijn verhaal voor gaan lezen. Dat was ook lastig. Want welk stukje is leuk genoeg om voor te lezen voor mensen die het verhaal niet kennen en maakt ze nieuwsgierig, zonder het plot al weg te geven?

Afijn, 13 mei togen Stefan en ik naar Ermelo, keurig aangekleed in het thema ‘Beachclub Valentijn’. We werden door Kirstin en Diane ontvangen met een heerlijke mocktail.
Even later begon het officiële programma met muziek van Vannessa Thuyns. Na welkom, verloting en stadsdichter kwam de uitreiking van de valentijnprijs voor het beste ingezonden verhaal. Dominique Heuff, Janske van Gerven en ik werden het podium opgeroepen. Ik was behoorlijk zenuwachtig. Niets voor mij om op een podium het over mezelf te hebben.
Als eerste hoorden we de lovende woorden uit de juryrapporten en vervolgens mochten we onszelf voorstellen. De vijf woorden.
Ik kwam niet veel verder dan: ‘Ik kom uit Boskoop, in het mooie Groene Hart. Ik ben creatief, zorgzaam, sociaal en enorm trots dat mijn verhaal in de bundel komt.’ Vooral dat laatste vond ik fijn om te zeggen. Mocht ik niet winnen, dan had ik dat alvast genoemd. En het is ook waar: hoe geweldig dat mijn verhaal nu de kans heeft om door een heel aantal mensen gelezen te worden. Ik ben daar echt heel trots op.
Het stukje dat ik voorlas uit mijn verhaal is het moment dat mijn hoofdpersonen Valérie en Tijn elkaar voor het eerst ontmoeten.
Ook Dominique en Janske lazen voor uit hun verhalen. Vervolgens kwam het verlossende moment: ‘En de winnaar is… Selma Hoste!’

Als ik de beelden terugzie, sta ik heel rustig op. Maar zo voelde ik me helemaal niet. Blij, zo blij, dat ik even volledig van slag was. Diane overhandigde me een trofee, Kirstin de waardecheque en het mooist van alles, ik won een contract voor het uitgeven van een boek bij Ellessy. Hoe vet is dat?
Ik bedankte de jury, Marjan van der Berg, die mij het zetje gaf om te gaan schrijven, en de organisatie. Met trofee ging ik weer terug naar mijn plaats naast Stefan, die supertrots was en is. De rest van het programma ging enigszins in een roes aan mij voorbij.
De schrijfsters van de genomineerde boeken namen op het podium plaats: Olga van der Meer, Marjon Revet – Weerink, Gillian King, Mienke Fijen en Jet Nijland. Ze hadden elk een naamdicht gemaakt en kregen wat vragen. Ook lazen zij een stukje uit hun boek voor.
De valentijnprijs 2023 werd gewonnen door Mienke Fijen voor haar boek ‘Vluchtgedrag’.
Olga van der Meer moest blijven zitten en werd lovend toegesproken. Ze werd geëerd met de oeuvreprijs. Olga heeft meer dan 60 boeken geschreven.
Vannessa zong nog een prachtig lied en toen was het tijd voor de borrel en voor foto’s.

We moesten natuurlijk met z’n drieën op de foto. Han Peeters praatte me bij over het contract voor het boek. Marjan van den Berg vertelde hoe trots ze op me was. Ze kocht het boek en kwam op een holletje naar me toe: ‘Je moet het wel voor me signeren.’ Daar moest ik enorm om lachen. Ik heb meerdere boeken van haar in mijn boekenkast die ze voor mij gesigneerd heeft en nu mocht ik voor Marjan een boek signeren.

Het is nu twee weken later en nog steeds geniet ik na. De trofee en het boek staan in mijn boekenkast, op een ereplaatsje. Ik kijk er graag naar.
Maar ook gaan mijn gedachten over het verhaal dat ik ga schrijven. Ik ga mijn best doen er iets heel moois van te maken. Wordt vervolgd, zal ik maar zeggen.

De bundel ‘Beachclub Valentijn’ is te bestellen bij de boekhandel en online als boek en als ebook. De opbrengst komt ten goede aan Villa Pardoes, zij bieden nederlandse gezinnen met een ernstig ziek kind een onvergetelijke en onbezorgde vakantie aan.

 

De foto’s zijn van Stefan Hoste en Anna Czerednik

 

 

10 gedachten over “En de winnaar is…

 1. Hiltje

  Lieve Selma,
  Ik had het door mijn drukte vluchtig vernomen en je al wel gefeliciteerd maar nu ik het hier zo uitgebreid lees, komt het pas echt goed bij me binnen.
  ‘En de winnaar is…Selma!
  Yeahhh.
  Ik zit hier met een dikke glimlach ook zo supertrots op jou te wezen. Fantastisch en nogmaals GEFELICITEERD, van harte❤️
  Succes en plezier met schrijven en liefs van mij,
  Hiltje

 2. Ellie Schmitz

  Wat fantastisch, Selma! Nogmaals van harte proficiat! Ik wist natuurlijk al dat je had gewonnen, maar je blog erover lezen is ook leuk, mooi dat je dit hebt gedaan! Heel veel succes en ook heel veel plezier met schrijven. Groetjes Ellie 💚🍀

 3. Gaby Schoorl-Smilde

  Wat leuk om dit stukje ‘achter de schermen’ te lezen. Nogmaals van harte gefeliciteerd! Ik heb Beachclub Valentijn gekocht (je verhaal nog niet gelezen, maar dat komt snel) en ga je zeker volgen als je een boek gaat schrijven. Je hebt zo’n fijne stijl om te lezen.

 4. Annemarie

  Selma, ik ben zo blij voor jou. Wat een trots moment zeg. Ik kan me voorstellen dat het een zeer aangename verassing was. Ik hoop dat je een mooi boek gaat schrijven. Heb je daar een bepaalde tijd voor? Veel lief en gefeliciteerd xx

  1. Selma Hoste Bericht auteur

   Dank je wel, Annemarie. Ik ben nu nog wat dingen aan het uitzoeken en dan ga ik schrijven. Nog geen deadline gehoord. Ik hou je op de hoogte. Veel liefs terug xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.