Paasfeest

  • Gepubliceerd op 19 april 2014 om 20:27

Dit weekend is het Pasen. Een lang weekend vrij, vol met tradities. Veel mensen gaan een weekendje weg, anderen zoeken familie op of gaan een dag op stap en weer anderen blijven rustig thuis.

De oorsprong van Pasen is het Joodse Pesach, waarmee de uittocht uit Egypte gevierd wordt. In het christendom wordt het lijden, sterven en opstaan van Jezus herdacht. Ons Pasen kent intussen ook allerlei niet-christelijke gebruiken: het neerzetten van takken met paaseieren, lekker eten met elkaar en in het oosten van het land worden paasvuren ontstoken.

In ons gezin hebben we ook tradities. Allereerst ontbijten we uitgebreid met elkaar, met verse warme broodjes, jus d’orange en een eitje. Ooit had ik de eieren met viltstift versierd en er vrolijke gezichtjes op getekend. Dat was niet zo’n succes: na het pellen bleek de kleurstof door de schil gekomen te zijn en het gezicht was ook op het eiwit nog te zien. Niet zo smakelijk dus.

Een andere traditie is het eieren zoeken. Mijn moeder verstopte vroeger gekookte eieren en ik deed enorm mijn best om meer eieren te vinden dan mijn broers. Toen onze kinderen klein waren verstopten wij gekleurde paaseitjes. Voor elk kind hadden we een andere kleur. Zo konden we het voor onze jongste een stuk makkelijker maken dan voor onze oudste. Het was altijd leuk om goede plekken te vinden om zo’n eitje neer te leggen. Een groen eitje tussen de bladeren van een plant, een blauw eitje voor een blauw boek en een rood eitje verstopt langs de rand van een rode kaars. Op deze manier vielen de eitjes qua kleur niet zo op en dat bemoeilijkte het zoeken. Natuurlijk mochten onze kinderen niet aan elkaar verraden waar ze een eitje van de ander hadden gezien. Op het eind werd het lastig. Met nog een paar eitjes te gaan, wisten wij ook niet meer waar ze lagen. Hadden we ons verteld en misschien een eitje minder verstopt? Het is wel eens voorgekomen dat we één eitje echt niet konden vinden. Dat bleef knagen. Na een paar dagen vonden we het eitje alsnog: het was weggerold onder de bank.

Paasmaandag blijven we lekker thuis. Voor ons geen meubelboulevard of in de rij staan voor attracties bij het pretpark, maar misschien een eind wandelen met de hond of lekker een boek lezen.
We genieten van een extra dag waarop even niets hoeft. Ik wens u een fijn, lang en gezellig paasweekend toe.

Deze column is op 18 april 2014 verschenen op www.inBoskoop.nl

1 Reactie op Paasfeest

  1. Hiltje schreef:

    Weer een fijn verhaal om te lezen Selma en leuk hoe jij Pasen met je gezin viert en hebt gevierd. Ik wens jou ook een heel fijn Paasweekend! Geniet ervan, dat ga ik ook doen! 🙂

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.