Examentijd

In veel huizen is de stress toegeslagen: het mopperen, nagelbijten en chagrijnig zijn is niet van de lucht. Dit allemaal om zo goed mogelijk te presteren in die paar uurtjes die van grote invloed zijn: de middelbare school examens.

Ik weet nog goed hoe het was. De grote gymzaal, waar normaal gesproken toegejuicht en gejoeld werd tijdens het sporten, was van een imponerende stilte. Rijen tafels en stoelen stonden klaar. De afstanden tot de tafels leken zorgvuldig gemeten, net groot genoeg om niet gemakkelijk te kunnen spieken.

Op de eerste examendag overweldigde die gymzaal. Je mocht je pen en potlood neerleggen, tas naast de tafel. De leraren deelden de examenpapieren uit en gaven instructies hoe je het moest invullen. Zelfs de meest vrolijke leraar was uiterst serieus. Het was duidelijk geen moment voor wat voor grap dan ook. En verder was het stil. Je concentratie werd hooguit gehinderd door het geschuifel van je buurman of de voetstappen van een leraar die zijn ronde deed. Moest je naar de wc, dan liep er een leraar mee over de gang. Geen enkele mogelijkheid om nog iets na te kijken of op te zoeken. Nu weet ik ook niet of het nog iets zou helpen om in de snelligheid een antwoord op te zoeken.

Bij de hoor-examens klonken de stemmen blikkig uit de grote boxen. Meestal met veel gekraak, wat het extra moeilijk maakte om de buitenlandse taal goed te verstaan. Dit maakte het begrijpen van wat er werd gezegd wel extra moeilijk.

Na afloop liepen mijn medekandidaten en ik snel naar elkaar toe. Antwoorden vergelijken, mopperen over de moeilijkheid van de teksten en het feit dat we veel te weinig tijd hadden. Als we boften had een leraar de toets ook gemaakt en zijn lijstje met antwoorden opgehangen.

Een aantal dingen zijn in de jaren wel veranderd. Tegenwoordig kun je op internet al snel checken of je het goede hebt ingevuld. En daarnaast is er het LAKS, waar scholieren terecht kunnen met hun klachten over de examens.

En dan is het eindexamen voorbij en het wachten op de uitslag aangebroken. Het ontroert me elk jaar weer om opeens bij allerlei huizen de vlag met tas te zien wapperen. Dan is het eindelijk zo ver dat de middelbare schooltijd voorbij is en de toekomst vrij en open voor je ligt: een geweldig moment.

Eindexamenkandidaten, ik wens jullie heel veel succes. Toi, toi, toi.

Deze column is op 17 mei 2014 verschenen op www.inBoskoop.nl

Eén gedachte op “Examentijd

  1. Thijs Hoste

    Mijn ervaring in een vroegere tijd maar wel heel herkenbaar en wederom een vlot en voor mij makkelijk leesbaar. De sfeer kwam goed over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.