Carnaval in Kwakveen

  • Gepubliceerd op 24 februari 2014 om 16:04

Voordat ik in Boskoop woonde, dacht ik altijd dat carnaval een feest was dat ten zuiden van de grote rivieren gevierd werd. Ik kende het van de Duitse zenders die dagenlang allerlei vrolijke programma’s uitzonden met bontverklede mensen. Vriendinnen gingen naar familie in Limburg of Brabant om zich een paar dagen in het carnaval onder te dompelen. Inmiddels weet ik beter: ook in Boskoop wordt het carnaval uitbundig gevierd.

De voorpret begint als het blad van de Krooshappers uitkomt. Het staat vol met foto’s en verhalen van het afgelopen jaar. Het leukste vind ik de verhalen van de nieuwe prins en hofdames die, zonder dat hun namen vermeld worden, vertellen hoe ze thuis totaal onverwacht bezoek kregen en gevraagd werden om prins of hofdame te worden. Daarna begint het grote speculeren wie deze man en vrouwen zijn.
Maar het hoogtepunt van de carnavalsactiviteiten is in de lente. Er zijn bezoeken aan scholen en aan het zorgcentrum, feesten voor alle leeftijden met of zonder beroemde artiesten. Dit jaar is er zelfs een meet en greet met dj Ruud Feltkamp, de hunk van ‘Goede tijden, slechte tijden.’
En natuurlijk is er De Optocht, inmiddels uitgegroeid tot de grootste in de regio. Maandenlang wordt er in het diepste geheim in schuren gewerkt aan prachtige wagens die ook nog eens onder de hefbrug door moeten kunnen. In huiskamers worden de kostuums gemaakt, waarbij iedereen zo origineel en leuk mogelijk voor de dag probeert te komen. Nieuw dit jaar is de kinderoptocht die vanaf de Overslag ingevoegd wordt in de bonte stoet die door versierd Boskoop trekt.
Ik heb zo’n idee dat er ook dit jaar echte Boskoopse thema’s langs zullen komen. Naast de bomen en bloemen zal de nieuwe gemeente een hot item zijn en wat gebeurt er met de sleutel van Boskoop die altijd door de burgemeester overhandigd werd?

Vorig jaar kregen de Krooshappers heel verdiend de bronzen conifeer voor hun belangeloze inzet voor de Boskoopse gemeenschap. Heel wat vrijwilligers zorgen ervoor dat heel Boskoop, van jong tot oud, carnaval kan meevieren. Ook de scouting heeft een grote inbreng en sportverenigingen passen hun wedstrijdprogramma’s erop aan.
Ik wil de Krooshappers heel veel plezier toewensen en ik ga zeker op 1 maart naar jullie optocht kijken. Ik hoop dat het net als vorig jaar heel druk is in Kwakveen.

Deze column is op 21 februari 2014 verschenen op www.inBoskoop.nl

1 Reactie op Carnaval in Kwakveen

  1. Ellie Schmitz schreef:

    Selma, leuk geschreven!

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.