Midlifecrisis?

In de komende week vier ik mijn 50e verjaardag. Een mijlpaal die heel wat grappen teweeg zal brengen. Ik kan er altijd wat medelijdend naar kijken als ik langs een huis kom met een groot spandoek: ‘Karin ziet Sarah, 3x toeteren!’ Ik vraag me af of Karin dat spandoek en het toeteren wel echt leuk vindt.

Met 50 jaar zit je midden in je midlife. Voor mannen breekt er een geweldige tijd aan. Jeuh: midlifecrisis. Je voelt je nog jong en dat wil je weten. Niet meer uitstellen tot later, maar nu genieten. Een cabrio kopen, want nu heb je er eindelijk geld voor. Motorrijbewijs halen en die motor ook gelijk aanschaffen. Daarna op zoek naar een jonge vriendin, want je ziet er goed uit dus dat moet lukken. En als dit allemaal voor elkaar is, nog even aan de tweede leg beginnen. Want de jonge vriendin gun je ook een gezin! De tijd van genieten is aangebroken. Tot blijkt dat die cabrio ook gewoon onderhouden moet worden, de jonge vriendin net zo hard zeurt over de dopjes van de tandpasta als je eerste vrouw en de vriendjes van je jongste zoon je opeens opa noemen.

Voor vrouwen is midlife geen pretje: de overgang. Elke dag door zien te komen met opvliegers, nachtzweten, pijnlijke gewrichten en vergeetachtigheid. Allemaal de schuld van de hormonen. Je probeert zo goed en zo kwaad als mogelijk hier mee om te gaan. En dan word je opeens ook nog Sarah genoemd. Sarah, die de uitstraling heeft van een oud omaatje, compleet met knotje, gebloemd huishoudschort en afgesleten pantoffels. Ik moet dan denken aan mijn oma, die ik helaas niet gekend heb. Zij liep altijd in zwarte kleding en had haar haar in een knot.

Het is niet bekend hoe lang in Nederland het ritueel van een Sarah- en Abrahampop bestaat. Rond 1950 werd het bekend in Nederland toen zowel Koningin Juliana als Prins Bernhard een dergelijke pop met hun 50e verjaardag aangeboden kregen. Het gebruik berust vermoedelijk op een bijbeltekst.

In elk geval kan ik mijn familie en vrienden blij maken doordat ze nu allerlei grappen kunnen gaan bedenken. Ik heb er niets voor hoeven doen, mijn 50e verjaardag dient zich vanzelf aan.
Ik heb één voordeel. Waar Abraham 50 moet worden voor hij eindelijk weet waar hij de mosterd haalt, wist Sarah dit allang: gewoon uit het schap van de supermarkt.

Deze column is op 6 maart 2014 ook verschenen op www.inBoskoop.nl

Eén gedachte op “Midlifecrisis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.