Inburgering

Als het vuurwerk knalt in de komende nieuwjaarsnacht is de gemeentelijke herindeling een feit. Met dank aan de provincie hoort Boskoop dan tot de gemeente Alphen aan den Rijn. Twee dorpen, verbonden door de Gouwe, maar elk met een heel eigen cultuur.

30 Jaar geleden moest ik als Haagse best wennen aan Boskoop. De buurvrouw had het over een huis waar geiten in woonden. En omdat ik niet onnozel wilde overkomen, vroeg ik niet verder. Ik snapte niet waarom iemand geiten in zijn huis zou houden. Die beesten konden toch prima in de tuin staan? Later kwam ik erachter dat geiten, of gaiten, studenten aan de hogere tuinbouwschool waren. Met het verdwijnen van de opleiding bleven alleen hanggaiten over, oud-studenten die zijn blijven ‘hangen’ in het dorp.

Zo heeft Boskoop nog meer typische uitdrukkingen. Onze oudste zoon stond eens druipend op de stoep. Stralend zei hij: ‘Kijk mam, ik heb een zeikpoot, nu ben ik een echte Boskoper!’ Een echte Boskoper ben je namelijk pas als je natte voeten hebt, doordat je in de sloot bent  gevallen. Wie op een kwekerij gaat werken, moet vuilrapen. Dat is onkruid wieden. Ook kan het zijn dat een kweker het over de kontjies van babies heeft. Dat heeft niets te maken met zijn pasgeboren zoon, maar alles met de wortels van babyrozen. En elke plant wordt een boom genoemd, zolang deze maar tak, wortel en blad heeft.

Hoogtijdagen in het dorp zijn de braderie, het carnaval en het luilakvoetbal. Zal komend jaar de Alphense burgemeester de aftrap doen om 3 uur ’s nachts? Want zo vroeg begint het voetbalfeest waar het hele dorp voor uitloopt en meer dan 60 teams aan meedoen. En wie geeft de dorpssleutels van Kwakveen aan de Krooshappers?

Door de samenvoeging worden we één gemeente, met een bestuur dat vanuit Alphen alles regelt. Als inwoners moeten we nog een beetje inburgeren, dat heeft tijd nodig.

Daarom wil ik een oproep doen: Als straks de hefbrug hangt en Boskoop weer bereikbaar is, kom dan eens kijken. U kent nu wat Boskoopse woorden. Wie leert ons de typisch Alphense uitdrukkingen?

 

Met deze column won ik de columnwedstrijd van het Witte Weekblad van Alphen aan den Rijn. Deze column is afgedrukt in hun krant van woensdag 23 oktober 2013.

 

Eén gedachte op “Inburgering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.