Goed begin van het jaar

  • Gepubliceerd op 12 januari 2014 om 17:08

Als het nieuwe jaar begonnen is, is het tijd voor opruimen. Die leuke kerstversieringen worden opeens tot troep gedegradeerd en troep moet weg. De ballen en slingers worden in kratten gedaan en de kerstboom wordt in de tuin gegooid. De kaarten worden op een stapeltje gelegd. De stofzuiger zorgt voor de finishing touch: weg met de naalden. En dan zit je daar in een kamer die er opeens kaal uitziet. De agenda ligt nog leeg voor je, wat ga je nu doen?

Ik heb wel eens een stuk in de krant gelezen over een vrouw die nog ouderwets de grote schoonmaak hield. Dat begon met het opruimen van de kerstspullen en eindigde met Pasen. Niet alleen boende en sopte ze dat het een lieve lust was, ook verfde ze het houtwerk en gaf ze elke muur een nieuw behangetje. “Ja,” zei ze, “Als het dan Pasen is geweest, kan ik zonder schuldgevoel lekker in de zon zitten.” Ik kan daar met een mengeling van bewondering en afschuw naar kijken. Ik vind het knap dat iemand zo gedisciplineerd het hele huis kan doen, maar is het ook echt nodig om het hele huis elk jaar opnieuw te behangen en verven?
Mensen die mij goed kennen, weten dat ik best goed kan poetsen. Maar laat ik het zo zeggen: ik doe het vooral als ik eer van mijn werk heb. En dat zonder schuldgevoel in de zon zitten in april kan ik heel erg goed.

Het kan ook anders. Op zoek naar een plantje voor een vriendin kwam ik in het tuincentrum. Het weer zat mee: het was niet koud, eerder warm en hoewel het nog januari was, zat de lente in de lucht. Ik pakte een karretje en liep langs de tuinplanten de kas in. Het was een lust voor het oog. Bakken vol potten met bolletjes. Mooie aanbiedingen: drie potjes voor de prijs van twee en ik dacht: Bingo, weg met het oude jaar, leve de lente!
Gretig ging ik mijn weg langs de bakken. Potjes blauwe druifjes en witte krokussen gingen als eerste mijn karretje in. Gevolgd door hyacinten, narcissen en irissen. Toen ik even op adem kwam en om me heen keek, zag ik dat ik niet de enige was.
Terwijl buiten de krokussen voorzichtig hun kopjes boven de aarde steken, is het bij ons binnen al feest door alle voorjaarsbloemen.
Niks grote schoonmaak, maar lekker genieten van de pracht van al die bollen.

Deze column is op 9 januari 2014 verschenen op www.inBoskoop.nl

2 Reacties op Goed begin van het jaar

  1. Annemarie schreef:

    Plantjes kopen is toch zeker veel leuker dan een grote schoonmaak!!

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.