Een heerlijke lange vakantie

  • Gepubliceerd op 13 juli 2014 om 13:19

We staan aan het begin van de zomervakantie. Veel middelbare scholieren zijn al vrij en moeten hooguit nog wat boeken inleveren en hun rapport ophalen. De basisscholen hebben nog een week met vossenjacht of zomerfeest, opruimen en schoonmaken. En dan begint de lange zomervakantie.
Ik weet nog hoe ik als kind altijd uitkeek naar de laatste schooldag. Ik kon een jaar lang verlangen naar die bel, die in mijn herinnering al eind juni luidde, maar misschien was het wel begin juli. Een eindeloze vakantie lag voor me.

Wij gingen altijd gelijk de eerste zaterdag op reis. De auto was ingepakt en de vouwwagen stond erachter. Mijn vader reed ons naar Frankrijk, ieder jaar naar een andere streek. Omdat de reis ook al vakantie was, en tolwegen duur waren, reden wij over de Route National. Tweebaanswegen die door het land kronkelden en dorpjes waar je een stuk langzamer moest rijden.
Op een parkeerplaats zette mijn moeder verse koffie en aten we een boterham. Na twee of drie dagen rijden kwamen we op onze bestemming aan.

Wij waren vaak in Frankrijk met de nationale feestdag: Quatorze Juillet (14 juli). Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse revolutie begon. Meestal waren wij in een klein gehucht, waar ’s morgens een krans bij het monument werd gelegd door de burgemeester met ambtsketting om, en andere notabelen. Eind van de middag was er dan een regionale markt, waar je eten voor de gezamenlijke barbecue kon kopen. Aan lange tafels aten de dorpsgenoten hun diner. Toeristen werden niet geweerd, maar juist uitgenodigd om mee te eten. En ’s avonds gingen we kijken bij het bal in het plaatselijke dorpshuis. Dames in bloemetjesjurk zwierden rond in de armen van een besnorde man in pak. De alpinopet had hij nog net thuis gelaten.

De leukste herinnering heb ik aan de keer toen we in Zuid-Frankrijk waren. Aan het eind van de feestdag gingen we naar het strand om te kijken naar het vuurwerk dat hoog boven de Middellandse zee schitterde. Een meer romantische plek was op dat moment niet te vinden.

Onze vakanties waren altijd het hoogtepunt van het jaar. Heerlijk luieren op de camping, steden bekijken, wandelingen maken of lekker in de rubberboot op een meer varen.
Het zijn herinneringen waar ik graag aan terugdenk, aan het begin van weer een nieuwe lange zomervakantie.

Deze column is op 11 juli 2014 verschenen op www.inBoskoop.nl

2 Reacties op Een heerlijke lange vakantie

  1. GewoonHiltje schreef:

    Wat een leuk verhaal Selma! Ik ben nooit in Frankrijk op vakantie geweest maar ik was er nu even wel, door het lezen van je mooie herinneringen nam je me mee 🙂 Ik wens jou en je gezin een fijne en mooie zomervakantie!

  2. Ellie Schmitz schreef:

    Selma, een leuke blog en leuke herinneringen! Met plezier gelezen!

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.