Samen

Na de fatale schietpartij op journalisten in Parijs heb ik er moeite mee om een gewoon gezellig stukje te schrijven. Het gaat op straat nergens anders meer over en terecht: deze terreurdaad schokt ons allemaal.

De vrijheid die wij hebben, daar is in de vorige eeuw hard voor gevochten. Na de tweede wereldoorlog wilden wij dit nooit meer meemaken. Geen bezetting, geen onderdrukking en vrijuit kunnen zeggen wat je ergens van vindt.

Persoonlijk vind ik dat die vrijheid ook plichten oproept. Natuurlijk kun je over alles roepen dat het stom en belachelijk is. Maar als je zegt waarom je het ergens niet mee eens bent, dan is er ruimte voor een gesprek. En alleen in een gesprek kun je begrip voor elkaars mening proberen te krijgen. Je hoeft het niet met elkaar eens te worden, maar luister naar elkaars gedachten.

Samen is hierin het sleutelwoord.

In ons dorp is er ook een ‘samen’ op gang gekomen. Vlak voor de jaarwisseling heeft een felle brand de schuren van de kinderboerderij verwoest. Het rieten dak had vlam gevat en de rook kwam metershoog. Door snel optreden van omwonenden en brandweer konden de meeste dieren worden gered. Ook is het bezoekerscentrum gelukkig gespaard gebleven.

De kinderboerderij is een plek waar iedereen vast wel eens is geweest. Als kind ging je erheen om de kleine geitjes te aaien, of te knuffelen met de konijnen of cavia’s. Het is een mooi plekje in de Snijdelwijk om naar toe te gaan. Het nieuwe bezoekerscentrum heeft een extra dimensie aan de kinderboerderij gegeven. Je kunt er terecht voor een kopje koffie of een knutselmiddag, maar het is ook te huur voor een feestje.

Het is hartverwarmend om te zien hoe de Boskopers samen ervoor zorgen dat de kinderboerderij kan worden geholpen, want er is wel een verzekering maar die dekt lang niet alles. Er is een rekening geopend voor giften, er staan bij een heel aantal winkeliers bussen om geld in te doen en tot slot is er op 31 januari een benefietmiddag in en om de kinderboerderij.

De vrijwilligers van de kinderboerderij hebben onze steun hard nodig. Dus doe je gift in één van de bussen en kom naar de benefietmiddag. Het is waar je als klein dorp groot in kan zijn. Samen sta je sterk.

Deze column is op 9 januari 2015 verschenen op www.inBoskoop.nl

2 gedachten over “Samen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.