Er vaart een bootje door de Gouwe…

Herman Finkers zei ooit in een conference: Het stoplicht springt op rood, het stoplicht springt op groen, in Almelo is altijd wat te doen.

Hier in Boskoop hebben we geen stoplicht. Het enige waar wat te doen is, is onze hefbrug. Al tientallen jaren komt Sinterklaas aan naast de hefbrug, de carnavalsoptocht komt eroverheen en iedereen met haast staat er te mopperen als de brug weer eens openstaat om een containerschip door te laten.

Deze week ging het nieuws als een lopend vuurtje door het dorp: er zou een enorm jacht over de Gouwe worden geduwd. Eerst zou dat op dinsdag gebeuren, maar door de vele wind werd het uitgesteld tot donderdag. Het maakte de spanning alleen maar groter.

Het was heerlijk weer en omdat ik toch wat boodschappen moest doen, ging ik na de lunch op de fiets naar het dorp. Onderweg kwam ik de jachtspotters al tegen: langs de Zuidkade stonden een paar mensen te wachten. Hoe dichter ik bij Koninginneweg kwam, hoe drukker het werd.

Aan de Barendstraat stond het zwart van de mensen. Haast net zo druk als bij de sinterklaasintocht, met dit verschil dat er heel weinig kinderen waren, die zaten namelijk allemaal op school.
Er waren heel wat ouderen, maar ook veel mensen die blijkbaar een snipperdag of een lange lunchpauze hadden genomen om naar het bijzondere jacht te gaan kijken.

Ik zette mijn fiets neer, deed een paar boodschappen en liep naar de kade achter Janssen. De boot was in de verte al te zien. Een enorm gevaarte. Men was blijkbaar bang voor stuntrijders want aan elke kant van de brug stonden twee mensen om het verkeer voor de neergelaten slagboom tegen te houden.

Er was opwinding voelbaar toen de hefbrug eindelijk omhoog ging: daar kwam de eerste sleepboot. Terwijl het schip achterstevoren vooruit werd getrokken, klikten de camera’s en zoemden de mobieltjes. Het hele gebeuren was in vijf minuten voorbij.

Thuisgekomen bekeek ik mijn foto’s en klapte de laptop open om ze op Facebook te zetten. Dat bleek al vol met foto’s en filmpjes van ‘vrienden’ te staan. En tot mijn grote verbazing kwamen die plaatjes zo ongeveer van de plek waar ik had gestaan. Ik had al die mensen niet gezien. Blijkbaar was ook mijn blik zo vertroebeld door het beeld van het miljoenen kostende schip dat ik tussen alle mensen door mijn bekenden niet had gezien.

Over een week komt er een nog groter luxe jacht door de Gouwe. Benieuwd of het dan weer zo druk langs de kade zal zijn.

foto boot Boskoop

Deze column is op 6 maart 2015 verschenen op www.inBoskoop.nl

2 gedachten over “Er vaart een bootje door de Gouwe…

  1. Thijs Hoste

    Zoals gewoonlijk weer lekker en vlot te lezen, waarin de sfeer doorkomt van al die dorpelingen, opgewonden omdat er wat te beleven viel, zich verdrongen om maar niks te missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.