Zweeds gedoe

  • Gepubliceerd op 5 oktober 2014 om 18:55

Er zijn mensen die elke week hun kamer totaal veranderen. Bij ons thuis is dat niet zo: wij houden van meubels die vast op hun plaats staan. Onze plafonds en muren waren toe aan een nieuwe laag verf en toen kwam van het één, het ander.

Wij hadden besloten om een nieuwe kledingkast te kopen bij Ikea. Wat een feest is het om daar rond te lopen. Ik moet altijd zo lachen als ik de stellen zie, die daar rondhangen. Zo stond er een vrouw bij de keukens te loeren in alle kastjes. Laatjes open en weer dicht, deurtje testen en handige snufjes bekijken. De man stond geleund in een hoekje te staren naar zijn telefoon en te horen aan het geluid, keek hij een filmpje.

Bij de afdeling textiel stond een ander stel. Zij had een bont gekleurde kussensloop in haar hand. Hij probeerde haar op andere gedachten te brengen: “Maar schattebout, luister eens. Liefje, als je nou gewoon ook een witte sloop meeneemt. Dat is veel handiger, schat!” De schat keek met glinsterende ogen rond. Ik ben ervan overtuigd dat er geen witte sloop met hen mee naar huis ging.

Onze kast werd een week later bezorgd. En ik kan zeggen dat ik inmiddels best wel een expert ben in het in elkaar zetten van Zweedse meubelen. Nooit problemen, nooit schroefjes tekort, altijd een prima resultaat.

Op een zondagmiddag lukte het ons om, zonder al te veel moeite, het geraamte van de kast te monteren. Alleen de planken en deuren moesten nog geplaatst worden. Appeltje, eitje, dacht ik. Maar dat viel tegen.

Vroeger had je van die handige staafjes die je in de zijkant van de kast stopte en waar je de planken op legde. Nog nooit is er met die constructie een plank gevallen. Maar tegenwoordig zijn de plankdragers van plastic waar een schroefje doorheen moet. Wat een ellende. Als je die dingen vastschroeft, zes per plank, hebben ze de vervelende gewoonte om met de laatste slag mee te draaien. En dan past de plank er niet op. Dus schroefje losdraaien, een ruime slag terugdraaien, vastdraaien en dan draait dat rotding dus niet mee en zit hij weer scheef. Zo ben je vier keer aan het schroeven voor het goed zit.

Daarna moesten de deuren erin. Scharnieren vastmaken, deur op mijn schoenen om hem de juiste hoogte mee te geven. Toen bleek dat net ter hoogte van het middelste scharnier een plank zat. Dus deur wegleggen en opnieuw zes plankdragers verplaatsen. Deur vast, tweede deur pakken, die precies andersom geplaatst moest worden. Na veel passen en meten bleek het middelste scharnier niet helemaal in het midden te zitten. U raadt het al, het zat ter hoogte van de zojuist verschoven plank. En omdat de plank nog een stukje omhoog moest, klopte de hele indeling niet meer en moest de planken erboven en eronder ook verzet worden.

Na veel gemopper, een hele middag schroeven en met kapotte vingers van het draaien van alle plankdragers, ben ik een nieuwe ikea-ervaring rijker. Maar onze kast zit in elkaar, ziet er prachtig uit en staat tegen de frisgeverfde muur.

Nu nog wennen aan de nieuwe kamer. Het is net alsof we in ons eigen huis verhuisd zijn.

1 Reactie op Zweeds gedoe

  1. Annemarie schreef:

    Haha, ik zie het helemaal voor me……fijn dat hij mooi staat!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: