Vol verwachting

 • Gepubliceerd op 15 december 2013 om 16:20

De feestverlichting in het centrum van Boskoop doet me denken aan vroeger. Als kind vond ik de decembermaand heerlijk: vol verwachting uitkijken naar Sinterklaas, Kerstmis en de kerstvakantie. Bewonderend stonden we voor de mooi versierde etalages van de Bijenkorf en Vroom en Dreesmann in het centrum van Den Haag. Thuis genoot ik van de kerstboom, de warme kachel, chocolademelk met slagroom en twee weken geen school en geen huiswerk.
Inmiddels heeft de stress zijn intrede gedaan. Het begint met het kerstmenu: wie eet er eigenlijk allemaal mee? Is er iets te bedenken dat iedereen lekker vindt en is het dan toch een beetje bijzonder? Dan het gedoe in de supermarkt: in de enorme drukte wordt het laatste flesje truffelsaus voor je neus weggekaapt en ter plekke moet je opeens je menu veranderen.
Als je dan alle boodschappen binnen hebt, moet je gauw het huis aan kant maken want je schoonmoeder ziet alles en begint natuurlijk net over dat plintje met stof dat je vergeten bent.
Op de dag zelf sta je met een schort over je kerstkleren voor het fornuis, blossen op je wangen van agitatie. In de kamer hoor je je broer grappen maken die niemand leuk vindt, je kinderen krijgen ruzie met hun neefje en je tante biedt telkens haar hulp aan terwijl je de controle over het vlees in de oven, de aardappels op het fornuis en de groente in de wok langzaam begint kwijt te raken.
Op de een of andere manier komt alles toch nog goed. Je ziet iedereen smullen van het kerstdiner. Als het toetje, ijs want dat kan niet mislukken, op tafel staat, kun je de spanning loslaten en zelf ook genieten van de kerst.
En dan komt de jaarwisseling. Zelf oliebollen bakken, of in de rij staan bij Bakker Fijn om ze op te halen. De kinderen met hun rotjes vanuit je keukenraam in de gaten houden en ondertussen bedenken of je nog goede voornemens voor het nieuwe jaar nodig hebt.
Mijn goede voornemen voor 2014 heb ik al gemaakt. Ik zal regelmatig op ‘www.inBoskoop.nl’ een stukje schrijven over alledaagse dingen in ons mooie dorp. Ik hoop dat u ze met plezier zult lezen. Ook wil ik de mensen achter deze website heel veel succes wensen.
Dat 2014 een mooi jaar voor ons allemaal mag worden.

Deze column zal op de website van www.inBoskoop.nl verschijnen. Vanaf 1 januari 2014 in de lucht.

5 Reacties op Vol verwachting

 1. Marijke schreef:

  Gelukkig geen herkenning qua kerststress maar ik vind het een fijn, leesbaar stukje. Gefeliciteerd met je column!

 2. Yvon schreef:

  Hoe herkenbaar hahaha. Heel leuk om te lezen.

 3. Annemarie schreef:

  Leuk hoor! Veel success met schrijven. Xx

 4. Pauline Droog schreef:

  Gelukkig is het eten/ dineren niet zo herkenbaar voor mij wel de Bijenkorf in Den Haag maar dan vooral de tuimelende Zwarte Piet en de prachtige versiering. Met kerst zijn we met de families bijeen en iedereen neemt wat mee zodat je niet te lang in de keuken staat. Jammer is altijd wel dat ik zo moe aan de kerst begin omdat ik heel veel moet werken en mijn benen niet meer willen en vaak komt dan de verkoudheid opzetten. Hopelijk laat mijn verstopte neus het afweten en mag ik heerlijk genieten van de geuren en smaak van gezellig en smakelijk kerstfeest.

 5. Hiljonda Koornstra schreef:

  Allereerst gefeliciteerd nu je website in de lucht is! Fijn hoor,dat we nu regelmatig van jouw schrijfkunsten mogen genieten Selma.
  Ik wens je heel veel succes met je columns en je verhalen. Je weet,ik ben een fan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: