Barbecueën: mannenwerk!

  • Gepubliceerd op 27 juli 2014 om 19:11

Met dit warme weer is er niets prettiger dan lekker buiten eten van de barbecue. De supermarkten en slagerij Reas spelen daar handig op in met allemaal vleespakketten.

Ik vind het altijd zo mooi om te zien dat barbecueën echt mannenwerk lijkt. Waar de vrouwen zorgen voor de inkopen, het gezellig dekken van de tafel en mooi maken van de schalen met salades en ervoor zorgen dat iedereen wat te drinken heeft, strijken de mannen met de eer.

Kom maar eens op een feestje en wie staan er rond de barbecue? Inderdaad, de mannen. De heer des huizes is te herkennen aan het schort dat hij voor heeft, de grote spatel in zijn ene hand en het biertje in de andere hand. Andere mannen staan er omheen en ze weten allemaal wel iets ter aanmoediging te zeggen: ‘Die hamburger is wel gaar hoor!’ ‘Je moet de saté keren, anders wordt die zwart.’ ‘Pas op, die worst valt in het vuur!’ Daarna vertellen ze elkaar sterke verhalen over eerdere barbecues. Hoe later op de avond, hoe hoger het vuur in hun verhaal.

Het is mij opgevallen dat er twee uitersten onder de grillende mannen zijn. Aan de ene kant heb je de ongeduldige man, die zo snel mogelijk wil eten. Hij gooit een fikse scheut spiritus op de kolen en zodra de vlammen verdwenen zijn, gaat het vlees er op. De kolen zijn dan nog lang niet heet, maar dat kan hem niet deren. Hij is in de weer om het vuur flink hoog op te blazen. De speklappen vatten vlam met flinke rookwolken tot gevolg. Ik heb bij zo’n snelle barbecue wel eens een kippenpoot gekregen die aan de buitenkant zwart geblakerd was en van binnen nog rauw. Oneetbaar.

Aan de andere kant heb je de man die de kolen heel langzaam heet laat worden. De briketten moeten gloeien voordat je sateetje op het rooster mag. Uren van te voren wordt het vuur aangemaakt en in de gaten gehouden. Omdat alles al klaar staat, doe je je dan tegoed aan stokbrood en salade. Lekker rosétje erbij. Op het moment dat het vlees eindelijk op het rooster mag, is het stokbrood op, heb je geen honger meer en ben je aangeschoten van de wijn.

Nee, de beste barbecues zitten hier precies tussenin. En in prettig gezelschap is het heerlijk om lekker lang te tafelen. Kom maar op met die fijne lange warme avonden.

Deze column is op 25 juli 2014 verschenen op www.inBoskoop.nl

3 Reacties op Barbecueën: mannenwerk!

  1. GewoonHiltje schreef:

    Haha Selma wat een leuk verhaal! Heel herkenbaar en daarom moest ik erg lachen tijdens het lezen 🙂
    Van kolen, briketten en de spiritus je hebt er zelf ook verstand van.
    Ik hou het bij het vrouwenwerk 😉

  2. Thijs Hoste schreef:

    Je weet diverse sfeertjes rond zo’n vreetfestein goed weer te geven Selma. Uiteindelijk kreeg ik bij de derde variant zo redelijk vroeg deze morgen best trek in un happie, ondanks donderslagen en het gekletter van un fikse regenbui op de achtergrond.

  3. Ellie Schmitz schreef:

    Leuk geschreven, Selma! Ook heel herkenbaar 🙂

Geef een reactie